ဆာေလာင္မႈမရွိပဲအစားေလွ်ာ့တဲ့နည္း

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ေတာ့မယ္ဆိုရင္..လူေတြပထမဆံုးၾကံဳေတြ႕ရတာက..
ဆာေလာင္မြတ္သိပ္မႈပါပဲ။အစားေလွ်ာ့စားမယ္၊ညစာမစားဘူး၊မနက္စာမစားဘူး၊စသၿဖင့္ၾကိဳးစားၾက
ေပမယ့္..ဆာေလာင္မႈေၾကာင့္မေအာင္ၿမင္ၾကတာမ်ားပါတယ္။အားလံုးေတာ့မဟုတ္ၾကပါဘူး၊
ေအာင္ၿမင္သူေတြလည္းရွိမွာပါ။ေအာင္ၿမင္သူက ၂၀%ေလာက္ပဲရွိၿပီး ၈၀%ေလာက္
ကေတာ့မေအာင္ၿမင္ပါဘူး။အမွန္ကအစားကိုေလွ်ာ့စားတာထက္စားတဲ့အစားအစာေတြမွာ
ပါဝင္တဲ့ကယ္လိုရီေတြကိုေလွ်ာ့ခ်တာကပိုၿပီးအဆင္ေၿပပါလိမ့္မယ္။
အဆာခံတာဟာေအာင္ၿမင္လည္းမေကာင္းမေအာင္ၿမင္လည္းမေကာင္းပါဘူး။
အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့အစားအစာေတြကိုေရြးခ်ယ္စားတာကပိုေကာင္းမယ္လို႔အၾကံေပးခ်င္ပါတယ္။
ေရနဲ႔အမွ်င္မ်ားတဲ့အစားအစာေတြကိုေရြးခ်ယ္တာပိုေကာင္းပါတယ္။

ေအာက္ပါအခ်က္ ၆ ခ်က္ကိုလိုက္နာဖို႔ၾကိဳးစားၾကည့္ၾကရေအာင္။

  • ဟင္းသီးဟင္းရြက္
ဒါကေတာ့သိပ္ေၿပာၿပစရာလိုမယ္မထင္ပါဘူး။အစားေလွ်ာ့မယ္ဆိုတဲ့သူေတြနဲ႔ကိုယ္အေလး
ခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်မယ္ဆိုတသူေတြအတြက္လမ္းညႊန္ခ်က္ထဲမွာဟင္းသီးဟင္းရြက္ကမပါမၿဖစ္ပါ
ပါတယ္။ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့သူကက်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့အၿပင္..အမွ်င္ဓါတ္လည္းအမ်ား
အၿပားပါဝင္တဲ့အတြက္..အေကာင္းဆံုးလမ္းညႊန္မႈၿဖစ္ပါတယ္။အဲဒီအထဲမွာ……………..
အစိမ္းေရာင္အရြက္ေတြ၊ဆလပ္ရြက္လိုအစိမ္းစားရတဲ့ဟာေတြ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ပဲသီးစိမ္းနဲ႔
ဖရံုႏြယ္တဲ့အသီးေတြ၊ၾကက္သြန္နီစတာေတြလည္းပါဝင္ပါတယ္။
မ်ားေသာအားၿဖင့္ေက်ာက္ဖယံုေရႊဖယံုစတာေတြရဲ႕အရသာကို လူေတြမႏွစ္သက္တတ္ၾက
ပါဘူး။အဲဒါဆိုရင္လည္းအရသာေၿပာင္းသြားေအာင္၊စြတ္ၿပဳတ္လုပ္လိုက္တာမ်ိဳး၊အသားတစ္
မ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ေရာၿပီးခ်က္နည္းတစ္မ်ိဳးနဲ႔ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္လိုက္တာမ်ိဳးေတြလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ပါစတာေဆာ့စ္လိုဟာမ်ိဳးနဲ႔လည္းတြဲစားႏိုင္ပါတယ္။ေသခ်ာတာကေတာ့ဒီအသီးအရြက္ေတြက
ကယ္လိုရီနည္းပါးတယ္ဆိုတာပါပဲ။

  • အစာေၿခာက္ေတြ
အစာေၿခာက္ေတြ၊တာရွည္ခံအစားအစာေၿခာက္ေတြကိုအတတ္ႏိုင္ဆံုးကန္႔သတ္ပစ္လိုက္
ပါ။မစားပါနဲ႔လို႔ေတာ့ေၿပာလို႔မရပါဘူး၊မစားပဲေနႏိုင္ရင္အေကာင္းဆံုးေပမယ့္ဒီေခတ္ၾကီးမွာ
က်ေတာ့လူေတြကအခ်ိန္ကိုလုေနၾကရတဲ့တြက္ရံဖန္ရံခါေတာ့စားမိႏိုင္ၾကပါတယ္။အာလူး
ေၾကာ္ေတြ၊ဆီေၾကာ္ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြေတြကိုေတာ့တတ္ႏိုင္သေလာက္ေရွာင္တာေကာင္းပါ
တယ္။နည္းနည္းေလးပါဆိုတဲ့ပမာဏမွာကိုကယ္လိုရီေတြအမ်ားၾကီးပါဝင္ေနတာမို႔ပါ။

  • ေရ
တစ္ေန႔တာခႏၶာကိုယ္ထဲဝင္သြားတဲ့အရည္ပမာဏရဲ႕တစ္ဝက္ဟာေရစစ္စစ္ပဲၿဖစ္ပါေစ။တ
ၿခားေသာက္ခ်င္တာရွိတယ္ဆိုရင္ေတာ့..ဆိုဒါ၊စပါကလင္ေတြကိုေသာက္ၾကည့္ပါ၊
ဒါမွမဟုတ္လည္း..diet soft drink ေတြကိုေသာက္ႏိုင္သလို၊လက္ဘက္ရည္ၾကမ္းကိုလည္း
ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ေနာက္သိပ္လတ္ဆတ္တဲ့အသီးရည္နဲ႔ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာလည္း
ေရဓါတ္ေတြအမ်ားးအၿပားပါဝင္တယ္ဆိုတာသတိၿပဳမွတ္သားထားပါ။

  • အစာမစားမီ
တခ်ိဳ႕ကအစာမစားမီေရတစ္ခြက္ေသာက္တတ္တယ္။တခ်ိဳ႕ကအသီးေဖ်ာ္ရည္၊ဒါမွမဟုတ္
အခ်ိဳရည္ေသာက္တတ္တယ္။အဲဒီေနရာမွာဟင္းသီးဟင္းရြက္စြတ္ၿပဳတ္ေလးနဲ႔အရြက္သုတ္
ေလးကိုတြဲဖက္စားၾကည့္ပါ။အဲဒါကပိုၿပီးက်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းသလို၊ကယ္လိုရီေတြ
လည္းအမ်ားၾကီးေလွ်ာ့ခ်ၿပီးသားၿဖစ္သြားပါတယ္။ဟင္းရြက္စြတ္ၿပဳတ္ေသာက္ထားတဲ့အ
တြက္ေနာက္ပိုင္းလည္းမ်ားမ်ားမစားႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။

  • အသားဓါတ္ကိုတိုးေပးပါ
အသားဓါတ္ကိုအသားေတြတင္ကေနရတာမဟုတ္ပါဘူး။ငါးနဲ႔ပဲေတြကလည္းရႏိုင္ပါတယ္။
အသားဓါတ္ကလူကိုအာသာေၿပမႈေပးၿပီး၊ဆာေလာင္မႈကိုလည္းလြယ္လြယ္မၿဖစ္ေစႏိုင္ပါ
ဘူး။အသားမွာအသားခ်ည္းပဲပါဝင္ဖို႔သတိၿပဳရမွာၿဖစ္သလိုအၿခားအစာကိုလည္းေလွ်ာ့ခ်
ကန္႔သတ္လို႔ရပါတယ္။

  • အႏွံေတြရဲ႕ေကာင္းမႈ
အႏွံကေတာ့..ေပါင္မုန္႔နဲ႔၊ေကြကာေတြမွာေတြ႕ႏိုင္တဲ့အစားအစာပါ၊အႏွံေတြကိုမ်ားမ်ားစား
တာကလည္းအဆာခံေစသလို၊ကယ္လိုရီလည္းနည္းပါးပါတယ္။ေပါင္မုန္႔အၿဖဴထက္အညိဳ
ကိုေရြးစားႏိုင္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။တတ္ႏိုင္ရင္ေတာ့whole grain bread ကိုရွာစားပါ။

ေမမိုးစက္

0 Comments:

Post a Comment



Blogger Template by Blogcrowds