ဦေႏွာက္အတြက္ လိုအပ္တဲ့အစားအစာ

ဟိုးငယ္စဥ္တည္းက ၾကားဖူးခဲ့တာကေတာ့ ငါးစားရင္ဥာဏ္ေကာင္းတယ္တဲ့။ ဒါေပမယ့္ ခုခ်ိန္မွာေတာ့ ငါးဟာ ဦးေႏွာက္ကိုၿမွင့္တင္ေပးတဲ့ တစ္ခုတည္းေသာအစားအစာ မဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။ အၿခားပုိစိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းတဲ့ ေရြးခ်ယ္စရာအစားအေသာက္ ေတြရွိလာခဲ့ပါၿပီ။ ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါၿပီ။
အစားအစာနဲ႔ အာဟာရဓါတ္ေတြဟာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕က်န္းမာေရးကို ၿမွင့္တင္ေပးႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြထဲက တစ္ခုပါ။ ကိန္းဂဏန္းပမာဏတစ္ခုရွိတဲ့ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို ခ်ိတ္ဆက္ထားတဲ့ ေနရာကို ဆဲလ္နံရံေတြမွာေတြ႕ႏိုင္တဲ့ fatty acid ကထိန္းခ်ဳပ္ထား တယ္ဆိုတာ သိရပါတယ္။ အင္မတန္အားေကာင္းတဲ့ antioxidants ေတြက အိုမင္းရင့္ ေရာ္မႈကိုထိန္းခ်ဳပ္တားဆီးေပးပါတယ္။ေနာက္ ၾကက္ဥထဲမွာေတြ႕ရတတ္တဲ့ choline ဓါတ္ အပါအဝင္ အာဟာရဓါတ္ေတြကလည္း ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို အေထာက္ အကူေပးပါတယ္။
ဒီေတာ့ ဦးေႏွာက္ကို အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္ လုိ႔ သုေတသနပညာရွင္ေတြက ဆိုတဲ့ အၿခားေသာ အစားအေသာက္ေတြကိုၾကည့္ရေအာင္။

ဆယ္လမြန္ငါး




Omega 3 fatty acid တင္မကပါဘူး။ အၿခား က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ မေရမတြက္ႏိုင္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္းရႏိုင္ပါတယ္။ လည္ပင္းၾကီးေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးၿပီး။ေသြးတိုးလည္းက်ေစပါတယ္။နီၿမန္းေရာင္ရမ္းမႈေတြကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။အေစာပိုင္းေလ့လာေတြ႕ရွိမႈေတြအရ အဆီမ်ားတဲ့ငါးကို စားသံုးသူန႔ဲမစားသံုး တဲ့သူယွဥ္ရင္ မစားသံုးသူေတြက စားသံုးသူေတြေလာက္ အသက္ရလာတဲ့အခါ စဥ္းစား ေတြးေခၚႏိုင္မႈ မရွိေတာ့ပဲ က်ဆင္းသြားတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

အနီေရာင္အသား




အနီေရာင္ရွိတဲ့အသားေတြက အာဟာရသိပ္သည္းမႈအေတာ္မ်ားၿပီး အဓိက အာဟာရ ဓါတ္ေတြၿဖစ္တဲ့ ပရိုတင္း၊omega 3 fatty acidနဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စုေတြပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့ အၿပင္ သူတုိ႔ဟာ သံဓါတ္နဲ႔ ဇင့္ဓါတ္ေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုးအရင္းအၿမစ္လည္း ၿဖစ္ေန ပါေသးတယ္။ ဒီဓါတ္ႏွစ္ခုလံုးကလည္း ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းတာဝန္ေတြလည္ပတ္မႈမွာ အေရးပါတဲ့ ဓါတ္ေတြၿဖစ္ပါတယ္။ ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈေတြအရ သံဓါတ္ဟာ စဥ္းစားေတြးေခၚ မႈ ၿဖစ္စဥ္ေတြမွာ အဓိက အေရးပါတဲ့ဓါတ္လုိ႔လည္းဆိုပါတယ္။ လတ္တေလာမွာေတာ့ ဇင့္ ဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့တဲ့သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြမွာ စဥ္းစာႏိုင္မႈစြမ္းရည္ က်ဆင္းတာကို ေတြ႕ရွိရတယ္ လို႔ဆိုပါတယ္။


သစ္ၾကားေစ့





သစ္ေစ့သစ္ဆံေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုေပးပါ တယ္။ အဲလိုေပးတဲ့ထဲမွာမွ သစ္ၾကားေစ့ကေတာ့ long-chain polyunsaturated fats အမ်ားဆံုးပါဝင္တဲ့သစ္ေစ့ၿဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို သစ္ၾကားေစ့ ၃၀ဂရမ္စားတာဟာ ဆဲလ္ နံရံဖြဲ႕စည္းမႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ အဲဒါအၿပင္ ေသြးထဲက ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ ကိုလည္းေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ၾကက္ဥ(သို႔)ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး





၁၉၈၀နဲ႔ ၉၀ဝန္းက်င္ႏွစ္မ်ားဆီကေတာ့ ၾကက္ဥမွာပါဝင္တဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြက လူရဲ႕ ေသြးထဲက ကိုလက္စထေရာသိပ္သညး္မႈကိုပါ တုိးၿမင့္ေစတယ္လုိ႔ဆိုတဲ့အတြက္ လူေတြ ၾကက္ဥသိပ္မစားၿဖစ္ၾကပါဘူး။ ခုေတာ့ အဲဒါဟာမွားတယ္လုိ႔ သက္ေသၿပႏိုင္ခဲ့ပါၿပီ။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားသံုးသူလည္းၿပန္လည္မ်ားၿပားလာပါတယ္။ ၾကက္ဥက အသားဓါတ္ ၿမင့္မားၾကြယ္ဝရံုတင္မကပါဘူး။ ေနာက္ ဆိုခဲ့သလုိပဲ choline လို႔ေခၚတဲ့ အာဟာရဓါတ္ တစ္မ်ိဳးအတြက္ေကာင္းမြန္တဲ့ အရင္းအၿမစ္လည္းၿဖစ္ပါတယ္။အဲဒီဓါတ္က အသက္ဓါတ္ ကိုၿဖစ္ေစတဲ့ၿဖစ္စဥ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ၿပီး ဦးေႏွာက္ရဲ႕လုပ္ငန္းစဥ္နဲ႔ခ်ိတ္ဆက္ထားတဲ့ ဆဲလ္အေမွးပါး ၿဖစ္စဥ္နဲ႔ အာရံုၿဖန္႔က်က္မႈေတြအတြက္ အေထာက္အကူေပးပါတယ္။

ဂံုးခရု (Oyster)





ဇင့္ဓါတ္အၾကြယ္ဝ အၿမင့္မားဆံုးေသာ အစားအစာတစ္ခုၿဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေကာင္ဆိုရင္ကို လူၾကီးတစ္ေယာက္ေန႔စဥ္လုိအပ္တဲ့ သတၱဳဓါတ္အၿပည့္ရႏိုင္ပါတယ္။ ဇင့္ ဓါတ္က အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ အတြက္လည္း လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓါတ္တစ္မ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္။ ဇင့္ ဓါတ္ ေလ်ာ့နည္းတာဟာ ေရာဂါပမာဏကိုမ်ားေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။ ပါကင္ဆင္လို တံုတဲ့ေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမားလုိ ေမ့ေလ်ာ့တ့ဲေရာဂါေတြ အပါအဝင္ေပါ့။ အသက္အရြယ္အရ အသားစား တာေလ်ာ့နည္းလာတဲ့သူေတြအေနနဲ႔ ခုလို ဂံုးခရုေတြကိုအစားထိုးစားေပးသင့္ပါတယ္။

ေနာက္ထပ္ညႊန္းခ်င္တဲ့အစာေတြ
+ လက္တစ္ဆုပ္စာ သစ္ေစ့ကိုေန႔တုိင္းစားပါ



+အၿပင္ဖက္အစားထြက္စားတဲ့အခါ တူနာလို၊ဆယ္လမြန္လို၊အဆီမ်ားတဲ့ငါးကိုစားေပးပါ။
+အေရာင္စံုတဲ့ အသီးအႏွံနဲ႔ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုစားပါ။



+အဆီမပါတဲ့အနီေရာင္အသားေတြကို တစ္ပတ္သံုးၾကိမ္ေလာက္စားေပးပါ။
+ေန႔စဥ္ လက္ဘက္ရည္ၾကမ္း သို႔မဟုတ္ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ေတာ့ေသာက္ေပးပါ။



+လတ္ဆတ္တဲ့ ဂံုးခရုကိုတစ္ပတ္တစ္ၾကိမ္ေလာက္ေတာ့စားေပးပါ။

ေမမိုးစက္


0 Comments:

Post a Comment



Blogger Template by Blogcrowds