လွပေသာမ်က္ႏွာေလးအတြက္ မိတ္ေဆြမ်ားႏွင့္ရန္သူမ်ား

တစ္ေန႔ေန႔ တစ္ခ်ိန္ခ်ိန္မွာေတာ့ ဘယ္အမ်ိဳးသမီးမဆို မွန္ထဲၾကည့္ရင္း ပထမဆံုး ထြက္ေပၚ လာမယ့္ အေရးအေၾကာင္းတစ္ခုကို အထိတ္တလန္႔ သတိၿပဳလိုက္မိမယ့္ အခ်ိန္ ဆိုတာရွိလာမွာပါပဲ။ တခ်ိဳ႕အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ကေတာ့ ဒါဟာ သဘာဝပဲ ဆိုၿပီး လက္ခံလုိက္ႏိုင္ေပမယ့္ တခ်ဳိ႕က်ေတာ့ ေၾကာက္လန္႔တၾကား နဲ႔ ခ်က္ခ်င္း ေနာက္ဆံုးေပၚ anti-ageing cream ေတြအေၾကာင္းေလ့လာေမးၿမန္းေတာ့တာပါပဲ။
ဒီအလွအပပစၥည္းေတြက တကယ္တမ္း အေရးအေၾကာင္းေတြေပ်ာက္ဖို႔ တစ္နည္းနည္းနဲ႔ ကာကြယ္ေပးတာမွန္ေပမယ့္ တကယ့္တကယ္က် ေတာ့ ေနထိုင္ စားေသာက္မႈကလည္း အေရးပါပါေသးတယ္။ ဘယ္လုိပဲက်ားကန္လို႔ရတယ္ဆိုဆို တကယ့္တကယ္က်ေတာ့ သဘာဝအရ အိုမင္းရင့္ေရာ္လာမႈကိုေတာ့ ဘယ္သူမွ ထိန္းခ်ဳပ္ထားလုိ႔မရပါဘူး။ မ်ိဳးရိုးဗီဇ အရၿဖစ္တည္လာတဲ့ အရာေတြကလည္းတားဆီးၿပဳၿပင္လုိ႔မရပါဘူး။ တခ်ိဳ႕ေတြက အသက္ ေလးဆယ္ေက်ာ္တဲ့ထိ ဆံပင္မၿဖဴၾကေပမယ့္ တခ်ိဳ႕က်ေတာ့ မ်ိဳးရိုးအရ အသက္ႏွစ္ဆယ္ ေလာက္ကတည္း ဆံပင္ၿဖဴလာၾကတယ္။တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္မတူပါဘူး။
အဲဒီထဲမွာမွ ထိန္းခ်ဳပ္လုိ႔ရတဲ့ အေၿခအေနေတြက ေနေရာင္ၿခည္တိုက္ရိုက္ထိေတြ႕မႈ၊ ေဆးလိပ္နဲ႔ အရက္ေသစာ သံုးစြဲမႈ နဲ႔ ေနထိုင္စားေသာက္မႈ ေတြပါပဲ။ အစားအေသာက္မွာ လည္း သင္ဘာေတြစားသံုးတယ္ဆိုတာေပၚမူတည္ၿပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို အရွိန္ၿမင့္ေစ က်ေစႏိုင္ပါတယ္။
အစားအစာေတြထဲမွာမွ ဒီေန႔ထိ အဓိက ေရွာင္က်ဥ္ ရမယ္လို႔ တညီတညြတ္တည္း အတည္ၿပဳထားၾကတဲ့အရာတစ္ခုကေတာ့ သၾကားပါ။ အခ်ိဳဓါတ္ပါ။ သူကသင့္သြားေတြကို သာ ပ်က္စီးေစမွာမဟုတ္ပါဘူး။အဝလြန္ေစသလို ကင္ဆာေရာဂါကိုလည္းၿဖစ္ေစႏိုင္ပါ ေသးတယ္။ အဲဒီအခ်ိဳဓါတ္က အေရးအေၾကာင္းေတြအေပၚ ဘယ္လို ထိခိုက္တယ္ဆိုတာ ကိုၾကည့္ၾကရေအာင္။ ဆစ္ဒနီက Dermatologist ေတြၾကြက္ကေလးေတြ၊ၾကြက္ၾကိးေတြ နဲ႔ စမ္းသပ္စစ္ေဆးေတြ႕ရွိထားခ်က္ေတြပါ။

အခ်ိဳပမာဏ
ေသြးထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အခ်ိဳဓါတ္ဟာ ပရိုတင္းနဲ႔ခ်ိတ္ဆက္မိၿပီး glycation ဆိုတဲ့ၿဖစ္စဥ္ တစ္ခုကိုၿဖစ္ေစပါတယ္။ သူက ေမာ္လီက်ဴးအသစ္ေတြကိုၿဖစ္တည္ေစၿပီး အဲဒီေမာ္လီက်ဴး ေတြက ပရိုတင္းနဲ႔ အနားနီးက အရာေတြအားလံုး(အဲထဲမွာ elastin and collagen ေတြ လည္းပါတယ္)ကိုဖ်က္ဆီးပစ္လုိက္တာမို႔ အေရးအေၾကာင္းေတြကိုပိုၿပီးၿဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အဲဒီ ၿဖစ္စဥ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲက သဘာဝ antioxidant ေတြကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ရလာဒ္အေနနဲ႔က သၾကားမ်ားမ်ားစားသံုးတာဟာ အေရးအေၾကာင္း ေတြကိုပိုမ်ားေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ ဒါက ၾကြက္ကေလးေတြနဲ႔ စမ္းသပ္မႈအရပါ။ လူေတြမွာေတာ့ လက္ေတြ႕စမ္းသပ္မႈမၿပဳရေသးလို႔ သက္ေသမၿပႏိုင္ ေသးပါဘူး။
ပညာရွင္တစ္ေယာက္ကေတာ့ သၾကားဓါတ္ကို နာမည္တစ္မ်ိဳးေပးပါတယ္။Nutrient Robbers တဲ့။ အဟာရဓါတ္ကိုဓါးၿပတိုက္သူေပါ့။ သူတို႔ဟာ အာဟာရဓါတ္ေတြေနရာမွာ အစားထုိးဝင္ေရာက္ၾကၿပီး သူတို႔မွာပါဝင္တဲ့ အရာေတြကေတာ့ ၿပည့္ဝဆီ၊ေၿပာင္းလဲဆီနဲ႔ ဆိုးက်ိဳးၿဖစ္ေစတဲ့အဆီေတြပဲပါဝင္ပါတယ္။
ဒီလို အခ်ိဳဓါတ္မ်ားတဲ့အစားအစာေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံကာကြယ္ႏိုင္မႈကိုလည္း ေလ်ာ့ က်ေစၿပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကိုလည္း မတားဆီးႏိုင္ပါဘူး။ သူတုိ႔က တစ္ရွဴးေတြပ်က္စီးမႈကို အားေပးၿပီး ေယာင္ရမ္းေပ်ာ့တြဲလာမႈကိုလည္းၿဖစ္ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။
ဒီအတြက္ အေကာင္းဆံုးေရြးခ်ယ္စားေသာက္ေနထိုင္မႈက မ်က္ႏွာေပၚက အေရးအ ေၾကာင္းေတြ လိႈင္းေတြကို ပင္လယ္ထဲ သြားပစ္ထားလုိက္လို႔ရႏိုင္တယ္လို႔ပညာရွင္ေတြနဲ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ဘာကိုစားၾကမလဲ..ဆိုေတာ့ လတ္ဆတ္တ့ဲ့အသီးအႏွံေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အဆီမပါတဲ့အသား၊အဆီမ်ားတဲ့ငါး စတာေတြပါပဲ။ ဒီထဲမွာမွ အဆီမ်ားတဲ့ငါးက အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို အမ်ားဆံုးတားဆီးေပးႏိုင္တဲ့အရာၿဖစ္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။
ဒီအစားအစာေတြဟာ အာဟာရဓါတ္အၿပည့္အဝပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံကာကြယ္မႈစနစ္ အတြက္လည္း အက်ိဳးရွိေစပါတယ္။ ေသြးလွည့္ပတ္မႈကိုလည္းမွန္ကန္ေစႏိုင္တဲ့အၿပင္ အသားအေရရဲ႕ အစိုဓါတ္ကိုလည္းထိန္းထားႏိုင္တာေတြ႕ရပါတယ္။ အေပၚယံလိမ္းရတဲ့ ခရင္မ္ ေတြဘာေတြဆိုတာက အရည္ၿပားရဲ႕အေပၚယံအလႊာေလာက္ကိုသာအားၿဖည့္ႏိုင္ တာပါ။ အတြင္းပိုင္းနက္နဲတဲ့ေနရာေတြအတြက္ကေတာ့ ခုလုိ အစားအေသာက္ အေန အထိုင္မွန္ကန္မႈကမွပဲထိန္းထားႏိုင္မွာၿဖစ္ပါတယ္။

သင့္အသားအေရအတြက္ စားသင့္တဲ့အစားအစာမ်ား
+ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ (ဒါေတြက ဗီတာမင္ေတြ အင္တီေအာက္ စီဒင့္ေတြနဲ႔ၿပည့္ဝေနပါတယ္)


+ သံဓါတ္ၿပည့္ဝတဲ့အစားအစာေတြၿဖစ္တဲ့ အဆီမပါတဲ့အနီေရာင္ရွိတဲ့အသား၊ ၾကက္သား၊ ငါးနဲ႔ ဥ အမ်ိဳးမ်ိဳး

+က်န္းမာေရးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အသားဓါတ္ ( အဆီမပါတဲ့အသား၊ငါး၊ၾကက္သား၊ဥ၊ ဒိန္ခဲ နဲ႔ အဆီမပါတဲ့ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ)
+ေရ (အစိုဓါတ္ထိန္းသိမ္းမႈအတြက္)
+အခ်ိန္မွန္စားဖို႔ (စားတဲ့ထဲမွာ တစ္ေန႔စာထဲမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ငါးၾကိမ္နဲ႔ အသီးအႏွံ အနည္းဆံုး ႏွစ္စိပ္ေလာက္စီ ပါရပါမယ္)
+အမွ်င့္ဓါတ္ၿမင့္မားတဲ့အစားအစာ( ဂ်ံဳၾကမ္းေပါင္မုန္႔..သူက အစာအိမ္ကိုပံုမွန္အလုပ္လုပ္ ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲက ပိုလွ်ံေနတဲ့ အဆိပ္ဓါတ္ေတြကိုလည္း ဖယ္ရွားပါတယ္)

+အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီအက္ဆစ္ပါတဲ့အစားအစာေတြ (အေရၿပားကလိုအပ္တဲ့အဆီကို ၿပန္ၿဖည့္တင္းေပးဖို႔..တူနာ၊ဆယ္လမြန္၊ပင္လယ္ငါးသေလာက္၊စသၿဖင့္အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြ)




သင့္အသားအေရအတြက္ ေရွာင္ရမယ့္အရာမ်ား
+ၿပဳၿပင္ဖန္တီးထုတ္လုတ္ထားတဲ့အစားအစာ ( ကိတ္၊ဘီစကြတ္၊အစာသြပ္မုန္႔)

+ကဖင္းဓါတ္ပါတဲ့အရည္ (ေကာ္ဖီ၊လက္ဘက္ရည္၊အခ်ိဳရည္ေတြ ဒါေတြက အသားအေရ ကိုအစိုဓါတ္ခန္းေၿခာက္ေစတယ္။)

+အရက္ ဘီယာ (သူကလည္းအသားအေရကိုခန္းေၿခာက္ေစပါတယ္။)

+ၿပည့္ဝဆီ (သူကေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္လံုးဝကိုမေကာင္းပါဘူး)

+ ပံုမွန္အစားမစားတာ (ဒါက အသားအေရအတြက္ပံုမွန္လိုအပ္တဲ့ အာဟာရကို ေလ်ာ့ေစႏိုင္လို႔ပါ)
+ေဆးလိပ္ေသာက္တာ(ဒါကလည္းအသားအေရကိုထိခိုက္ေစပါတယ္)

+ေနေရာင္တိုက္ရိုက္ထိေတြ႕တာ ( ဒါကလည္း အသားအေရကိုထိခိုက္ေစတဲ့အၿပင္ ပ်က္စီးေစ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈၿမန္ေစပါတယ္။)

ဆူးခက္ညိဳ

1 Comment:

  1. Unknown said...
    မွတ္သြားတယ္အမ။ ေနာက္လဲလာဖတ္မယ္ေနာ္ :)

Post a Comment



Blogger Template by Blogcrowds