ႏုပ်ိဳက်န္းမာစြာေနထိုင္စားေသာက္နည္း အပိုင္း(၂)


၉၁။ကိုယ္တိုင္လုပ္မယ့္ ပန္းငရုတ္ေဆာ့စ္

ပန္းငရုတ္ကလည္း ငရုတ္သီးေတြလိုပဲ ပူတယ္။စပ္ပါတယ္။ဆီးၾကိတ္ကင္ဆာနဲ႔ အသည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကိုလည္းေသေစႏိုင္တယ္တဲ့။သူ႔ရဲ႕အပူက ႏွလံုးေရာဂါ၊ေသြးတိုးေရာဂါ ေသြးေၾကာပိ္တ္ေရာဂါနဲ႔ ကိုလက္စထေရာၿမင့္တက္မႈေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ဒီ ပန္းငရုတ္ေဆာ့စ္ကိုလုပ္မယ္ဆိုရင္ ပန္းငရုတ္ကိုေသခ်ာေသးေသးလွီးထားပါ။ၾကက္သြန္ နီကိုလည္းအဲလိုပဲလွီးပါ။ေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလည္းေသးေသးေလးေတြလွီးပါ။သံပုရာ ရည္နဲ႔နံနံပင္လည္းထည့္ပါမယ္။ၿပီးရင္ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ့ ငရုတ္သီးေတာင့္ ငရုတ္သီးမႈန္႔ကို လည္းႏွစ္သက္ရာထည့္ပါမယ္။

အိုးတစ္လံုးနဲ႔ထည့္ အပူေပၚတင္ လိုသေလာက္အပူခ်ိန္နဲ႔တည္ထားပါ။အားလံုးေၾကညက္ ၿပီးေဆာ့စ္ၿဖစ္သြားၿပီဆိုရင္ ပုလင္း သို႔မဟုတ္ ဗူးခြက္တစ္ခုနဲ႔ထည့္ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ ၿပီးသိမ္းပါ။မနက္ဖက္ မနက္စာၾကက္ဥၿပဳတ္ ၾကက္ဥေၾကာ္ေတြနဲ႔ပဲ ၿဖစ္ၿဖစ္ ေန႔လည္စာ အသားကင္ ငါးကင္နဲ႔ပဲၿဖစ္ၿဖစ္တြဲဖက္စားႏိုင္ပါတယ္။


၉၂။ကန္စြန္းဥကိုအစားထိုးပါ

တစ္ပတ္တစ္ခါ ဒါမွမဟုတ္ တစ္ခါထက္ပိုၿပီး စားေနက် ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္(ဆန္၊ဂ်ံဳ)ေတြ အစားကန္စြန္းဥကို ဖုတ္စား၊ေၾကာ္စား၊ၿ႔ပဳတ္စားတာေကာင္းပါတယ္။ကန္စြန္းဥအေရာင္က သူ႔ရဲ႕ မူလသဘာဝရင္းၿမစ္ကိုေဖာ္ၾကဴးပါတယ္။ကရိုတႏြိဳက္အက္ဆစ္က အသက္အရြယ္ရ လာတာနဲ႔အမွ်ၿဖစ္လာမယ့္ အၿမင္အာရံုနဲ႔ အသားအေရေတြကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္။ပါဝင္ တဲ့ဘီတာကာရိုတင္းဓါတ္မ်ားေလေလ ေလးဘက္နာကိုုက္ခဲနာက်င္မႈကိုေလ်ာ့က်ေစနိုင္ ေလၿဖစ္ပါတယ္။ကန္စြန္းဥထဲမွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္စီ နဲ႔အီးကလည္း antioxidant စြမ္းအင္ ေတြပါဝင္ပါေသးတယ္။


၉၃။ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း

ပန္းေဂၚဖီ အစိမ္း သို႔မဟုတ္ အဲဒီမ်ိဳးႏြယ္စုဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္းေတြကို ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ ေပါင္းလို႔ပဲၿဖစ္ၿဖစ္ ၿပဳတ္လို႔ပဲၿဖစ္ၿဖစ္တစ္ေန႔ တစ္ခ်ိဳးစာေလာက္စားေသာက္တာဟာ ရင္သား က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ဒါေတြက ရင္သားထဲက တစ္ရႈးေတြ ကိုက်န္းမာေစရံုမကဘူး အီစတိုဂ်င္ေဟာ္မုန္းကိုပါထိန္းေပးတဲ့အတြက္ ကင္ဆာၿဖစ္ေစတဲ့ အေၿခအေနကိုေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ဒါ့အၿပင္ ပန္းေဂၚဖီအစိမ္းက အရိုးတည္ေဆာက္မႈ ကိုလည္းအားေကာင္းေစပါတယ္။ေနာက္ ေသြးလႊတ္ေၾကာေတြအားေကာင္းဖို႔လည္း မရွိမ ၿဖစ္ပါပဲ။


၉၄။အစိမ္းေရာင္စားသံုးၿခင္း

ေနာက္ဆံုးေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ဦးေႏွာက္ဟာအိုမင္းလာေပမယ့္လည္း စူးရွထက္ ၿမက္ေနေအာင္ အစိမ္းေရာင္ေတြမ်ားမ်ားစားေပးရမယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ဟင္းသီးဟင္းရြက္အ စိမ္းနဲ႔ သံပုရာမ်ိဳးႏြယ္စုအသီးေတြကို ပိုမိုစားသံုးသူေတြဟာ ဒါေတြကိုအနည္းငယ္မွ်စားသံုး သူေတြထက္စာရင္ ပိုၿပီး မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းတာ သတိထားမိေလာက္ေအာင္ ထက္ၿမက္ တာေတြ႕ရပါတယ္တဲ့။လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓါတ္ေတြမ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့အစားအစာကို တိုက္ ရိုက္စားသံုးတာဟာ ၿဖည့္စြက္အားေဆးေတြေသာက္တာထက္ပိုထိေရာက္ပါတယ္။အၿခား ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ကင္ဆာေရာဂါကိုတားဆီးမႈမွာလည္း ခုလိုတိုက္ရိုက္စားသံုး သူက ၿဖည့္စြက္ေဆးေသာက္သူထက္ပိုၿပီး ၿဖစ္ႏိုင္ေခ်နည္းတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။


၉၅။ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ရြက္မ်ား

နံနံပင္၊ပူစီနံ၊ပင္စိမ္းရြက္နဲ႔ ရွမ္းနံနံလိုဟာမ်ိဳးေတြကို ကၽြန္မတို႔ၿမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ ဒီတိုင္းအ စိမ္းလိုက္တို႔စား သုတ္စား အသုတ္တို႔မုန္႔ဟင္းခါးတို႔ထဲထည့္စားသလို ဟင္းထဲလည္းအုပ္ ထည့္တတ္ၾကပါတယ္။ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္အသစ္ေတြအရ အစားအစာေတြထဲမွာဟင္းသီး ဟင္းရြက္ နဲ႔ အသီးအႏွံေတြမ်ားမ်ားစားတာထက္ ခုလို ဟင္းခတ္ရြက္ေတြကိုထည့္သြင္းစား သံုးတာဟာ antioxidant ေတြပိုၿပီးပါဝင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ၿဖစ္ႏိုင္ရင္ နံနံတို႔ ပူစီနံတို႔ ရွမ္း နံနံတို႔ကို အိုးေလးေတြနဲ႔အိမ္မွာစိုက္ထားၿပီးခ်က္ခ်င္းစားသံုးတာက ပိုေကာင္းပါတယ္။


၉၆။အသီးစံု

ထမင္းစားၿပီးအခ်ိဳတည္းတာပဲၿဖစ္ၿဖစ္ ေန႔လည္သြားရည္စာအစားထိုးအေနနဲ႔ပဲၿဖစ္ၿဖစ္ အသီးအႏွံေတြကို ေရာေပါင္းထားတဲ့ fruit salad လိုမ်ိဳးကိုစားသံုးႏိုင္ပါတယ္။လိေမၼာ္သီး စိပ္ေလးေတြသို႔မဟုတ္အကြင္းလိုက္လွီးထားတာေတြ၊စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြနဲ႔သေဘာၤသီး မွည့္ ၊သရက္သီးမွည့္ ရာသီေပၚအသီးေတြကိုလွီးၿပီးအေပၚက လိေမၼာ္ရည္ေလးနည္းနည္း ဆမ္းလို႔ fruit salad အၿဖစ္စားသံုးတာဟာကလည္းဗီတာမင္အစံုပါဝင္ပါတယ္။အသက္ ၅၅ ႏွစ္ေက်ာ္လာၿပီဆိုတာနဲ႔ ၿဖစ္တတ္တဲ့အၿမင္အာရံုခ်ိဳ႕တဲ့မႈကိုလည္း ဒီအသီးအႏွံစားသံုး တဲ့အေလ့က အကာအကြယ္ေပးၿပိးသားၿဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။


၉၇။သဘာဝႏြားႏို႔

ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္တဲ့ ကယ္လဆီယမ္ဓါတ္ေတြကို ရႏိုင္တာကေတာ့ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြကေနပါပဲ။သဘာဝႏြားႏို႔လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို ေရြးပါ။လတ္ဆတ္တဲ့ သဘာ ဝႏြားႏို႔က တၿခားၿပဳၿပင္ဖန္တီးထားတဲ့ႏို႔ေတြထက္ အိုမီဂာ 3 fatty acid ၇၀%ပိုပါပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအနဲ႔အီးေတြလည္းပိုၿမင့္မားပါတယ္။ႏုိ႔ကို ပုလင္းထဲထည့္ထားတာထက္ စကၠဴဗူး နဲ႔ထည့္တာကိုေရြးပါ။ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ေနေရာင္ၿခည္တိုက္ရိုက္ထိေတြ႕မႈက ပုလင္းမွာပို ၿပီး ေနေရာင္ၿခည္က ႏို႔မွာပါဝင္တဲ့ ဓါတ္တခ်ိဳ႕ကိုပ်က္ပ်ယ္ေစလို႔ပါ။အသက္အရြယ္အိုမင္း ရင့္ေရာ္လာတဲ့အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ တစ္ေန႔ကို အဆီထုတ္ထားတဲ့သဘာဝႏြားႏို႔စစ္စစ္ ေလး ခြက္ေလာက္ေသာက္သံုးသင့္တယ္လို႔ေလ့လာမႈေတြကဆိုပါတယ္။ ဒါမွအသက္ၾကီး ပိုင္းမွာၿဖစ္တတ္တဲ့ အရုိးပြေရာဂါေတြမၿဖစ္ႏိုင္ေတာ့မွာလို႔ဆိုပါတယ္။ႏြားႏို႔ခ်ည္းပဲ တစ္ေန႔ ေလးခြက္မေသာက္ႏိုင္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ေတြ ဒိန္ခဲ(ခ်ိစ္)ေတြကိုလည္း အစားထိုးႏိုင္ ပါတယ္။


၉၈။ေခ်ာကလက္

ေခ်ာကလက္မွာေတာ့ ထင္မွတ္မထားႏိုင္ေလာက္တဲ့ antioxidants polyphenols ေတြပါဝင္ ပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ကိုေန႔စဥ္စားသံုးတာဟာ ေသြးလွည့္ပတ္မႈဆိုင္ရာ ၿပႆ နာေတြကို ၂၇%ေလာက္ေလ်ာ့က်သြားေစႏိုင္ၿပီး ေကာင္းမြန္တဲ့ကိုလက္စထေရာဓါတ္ ကို လည္းတိုးေစပါတယ္။ေသြးတိုးလည္းက်ေစၿပီး ေသြးခဲမႈကိုလည္းကာကြယ္တယ္လို႔ ေလ့ လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြက ဆိုပါတယ္။ဒါေပမယ့္ အဲဒီေခ်ာကလက္ဟာ dark chololate ၿဖစ္ရ ပါမယ္။cocoa powder ၇၀% နဲ႔အထက္ပါဝင္တာမ်ိဳးကိုပဲရည္ရြယ္ပါတယ္။ေခ်ာကလက္ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္မယ္ဆိုလည္းကိုယ္တိုင္ေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။ dark chocolate ရယ္၊ႏို႔ရယ္ ၿပီး ေတာ့ သၾကားအညိဳေရာင္ရယ္ကို အခ်ိဳးက်ထည့္ၿပီးဖန္တီးႏိုင္ပါတယ္။ေစ်းကြက္က ေခ်ာ ကလက္တခ်ိဳ႕က ႏို႔ေတြ သၾကားေတြအမ်ားၾကီးပါဝင္ေနၿပီးသား ၿဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။


အိမ္နဲ႔ေဝးရာက အစားအစာေတြ

ေန႔လည္စာ ညစာေတြကို မၿဖစ္မေနစားရေတာ့မွာမို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ စိတ္ပူၿပီး အိပ္မက္ ဆိုးေတြမက္ေနပါသလား ။သူတို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္ ၿပီး ႏုပ်ိဳေစတဲ့ အစားအစာလည္းၿဖစ္မယ့္အရာေတြကို ေၿပာၿပခ်င္ပါတယ္။အိတ္ထဲမွာ ဒါမွ မဟုတ္အလုပ္ခြင္က အလုပ္စားပြဲအံဆြဲထဲမွာ ထည့္သိမ္းထားၿပီးလိုရင္စားသံုးလုိ႔ရေအာင္ ၿဖစ္ပါတယ္။


၉၉။မနက္ေႏွာင္းပိုင္းဆာေလာင္မႈ

ေန႔လည္စာ စားခ်ိန္ကမေရာက္ေသးဘူး။ဆာလာတယ္ဆိုရင္ အဆာေၿပအေနနဲ႔စားသင့္ တာကေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုး၊ဒါမွမဟုတ္ ဆီးသီးေၿခာက္လက္တစ္ဆုပ္စာ၊သို႔မဟုတ္ သစ္ေစ့သစ္ဆံတစ္ဆုပ္စာေလာက္ပါ။ေနၾကာေစ့၊ဖယံုေစ့ေတြလည္းစားႏိုင္ပါတယ္။

+သစ္ၾကားေစ့ေတြဟာ အသားအေရေရာင္ယမ္းမႈကို သက္သာေစတဲ့အဆီတစ္မ်ိဳးပါဝင္ ေနပါတယ္။

+ပစ္စတာရႈိး ကေတာ့ ကိုလက္စထေရာမ်ားပါတယ္။

+ေနၾကာေစ့နဲ႔သီဟိုဠ္ေစ့ေတြကေတာ့ ေသြးဖိအားကိုထိန္ထားႏိုင္ပါတယ္။

+မုန္လာဥနီအစိမ္း ကိုလည္းဒီတိုင္းကိုက္စားႏိုင္ပါတယ္။သူကေတာ့ ေလးဘက္နာေၾကာင့္ ၿဖစ္တဲ့ကိုက္ခဲ ေယာင္ရမ္းမႈေတြကိုသက္သာေစပါတယ္။

+ခရမ္ဘယ္ရီအေၿခာက္ေတြကေတာ့ ဗီတာမင္ ေအ စီ နဲ႔ အီး ေတြပါဝင္ပါတယ္။


၁၀၀။ေန႔လည္ငိုက္လာတဲ့ခါ

ေန႔လည္ေလာက္မွာ တစ္ခါတစ္ခါလူေတြက ငိုက္ၿမည္းလာတတ္ပါတယ္။အဲဒါဆိုရင္ ခဏ ေလာက္အၿပင္ဖက္ထြက္ၿပီး ေလေကာင္းေလသန္႔ေတြရွဴသြင္းလိုက္ပါ။အလုပ္ေနရာကို ၿပန္ လာတဲ့အခါက်ေတာ့ လက္ဘက္ရည္ၾကမ္းတစ္ခြက္နဲ႔အတူ အေပၚမွာေၿပာခဲ့တဲ့ အစာေတြ ထဲကတစ္မ်ိဳးမိ်ဴးကိုစားသံုးႏိုင္ပါတယ္။


ေရႊပစၥဳန္

Idea Magazine

Blogger Template by Blogcrowds