ႏုပ်ိဳက်န္းမာစြာေနထိုင္စားေသာက္နည္း

ေရႊပစၥဳန္


၈၁.သလဲသီးရဲ႕စြမ္းအား


အရည္ရႊန္းတဲ့အေစ့ေဖာင္းေဖာင္းေလးေတြနဲ႔ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့သလဲသီးမွာ..ပိုလီဖီေနာ္အင္တီေအာက္ဆီဒင့္အဆင့္ခပ္ၿမင့္ၿမင့္ေလးကိုပါဝင္ပါတယ္။သူကအသက္အရြယ္အိုမင္းမႈေၾကာင့္

ၿဖစ္တဲ့..နာမက်န္းမႈေတြ၊အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈေတြကိုသာမက..ႏွလံုးနဲ႔ေသြးေၾကာေရာဂါေတြအတြက္ပါေကာင္းမြန္ပါတယ္။ဆီးၾကိတ္ကင္ဆာနဲ႔ရင္သားကင္ဆာဆဲလ္ေတြမၿဖစ္တည္ေစ

ေအာင္လည္းကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(ရန္ကုန္မွာေတာ့ သလဲသီးကိုေတြ႕ရခဲၿပီးေတြ႕ၿပန္ရင္လည္းတစ္လံုးကိုတစ္ေထာင္ကေန

ေထာင့္ငါးရာထိေပးရတတ္ပါတယ္။နယ္မွာေတာ့ေပါႏိုင္ပါတယ္။အထူးသၿဖင့္ရွမ္းၿပည္လို

ေနရာမ်ိဳးေပါ့..။)

၈၂.ငရုတ္သီးစားတဲ့အေလ့အထ

ငရုတ္ပင္ေလးတစ္ပင္ကိုပ်ိဳးဆိုင္ကဝယ္ၿပီးပန္းအိုးေလးတစ္အိုးနဲ႔ထည့္စိုက္ထားမယ္ဆိုရင္

လတ္ဆတ္တဲ့ငရုတ္သီးကိုခ်က္ခ်င္းခူးစားႏိုင္မွာၿဖစ္ပါတယ္။တစ္ပင္စိုက္ထားရင္လည္းပြား

လာႏိုင္ၿပီးအမ်ားၾကီးလည္းသီးပါတယ္။အၿခားအနီေရာင္၊လိေမၼာ္ေရာင္ရွိတဲ့အသီးေတြလိုပဲ..ငရုတ္သီးကလည္း carotenoid beta-cryptoxanthin ဓါတ္ေတြအမ်ားအၿပားပါဝင္ပါ

တယ္။အဲဒါက..အဆစ္အၿမစ္ေရာင္ေရာဂါနဲ႔ေလးဖက္နာေရာဂါေတြကိုၿဖစ္ပြားေစမယ့္အစ

ေတြကိုဖယ္ရွားေပးႏိုင္စြမ္းပါတယ္။အနီေရာင္ငရုတ္သီးဟာ ..သာမာန္သံပုရာသီးထက္ ဗီတာမင္စီ..သံုးဆပိုမ်ားပါတယ္။


၈၃.ဘယ္ရီသီးမ်ားမ်ားစားဖို႔



အနီရင့္ေရာင္နဲ႔ခရမ္းေရာင္ရွိတဲ့ဘယ္ရီသီးေတြဟာ..မွတ္ဥာဏ္ကိုတိုးေစတဲ့ဓါတ္ေတြအ

ၿပည့္အဝပါဝင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။blackcurrent နဲ႔ boysenberries ေတြကေတာ့..

Antioxidantsေတြအမ်ားအၿပားပါဝင္ၿပီးဆဲလ္ပ်က္စီးမႈကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

အဲဒီတြက္ အယ္လ္ဇိုင္းမားတို႔ကင္ဆာတို႔ၿဖစ္ဖို႔နည္းသြားႏိုင္ပါတယ္။blackcurrent,

Blackberries, bilberries နဲ႔ blueberries ေတြဟာအသက္ရလာလို႔မ်က္စိမႈန္တာေတြဘာ

ေတြမၿဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့အၿပင္ဆံခ်ည္မွ်င္ေသြးေၾကာေတြရဲ႕နံရံကိုလည္းခိုင္မာေစပါတယ္။ဘယ္ရီသီးေတြကို..ရာသီအလိုက္လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္စားႏိုင္သလို..forzen

ေအးခဲထားတာမ်ိဳးေတြနဲ႔အေၿခာက္လုပ္ထားတာေတြကိုလည္းစားသံုးႏိုင္ပါတယ္။


၈၄.သစ္ေစ့့သစ္ဆံေတြကိုစားတဲ့အက်င့္


သစ္ေစ့သစ္ဆံေတြကိုစားတာအဆီတက္တယ္ဆိုၿပီးၿမန္မာအမ်ားစုကမစားၾကပါဘူး။ဒါေပမယ့္သူတို႔မွာပါဝင္တာ အဆီေတြခ်ည္းပဲမဟုတ္ဘူးဆိုတာကိုေတာ့သိထားသင့္ပါတယ္။

သစ္ၾကားေစ့ဆိုရင္တရုတ္ေဆးပညာအရ..အသက္ရွည္ေစတဲ့အသီးအႏွံေတြထဲထည့္ထားတဲ့သစ္ေစ့တစ္မ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္။ဒီတိုင္းသြားရည္စာအၿဖစ္စားသံုးႏိုင္သလို..သစ္ၾကားသီးေစ့ဆီကိုလည္းဟင္းရြက္သုတ္ေတြမွာ ဒရက္ဆင္းအၿဖစ္သံုးႏိုင္ပါတယ္။ဒါ့အၿပင္ႏွလံုးကိုကာ

ကြယ္ေပးတဲ့ antioxidants နဲ႔အဆီဓါတ္ေတြလည္းပါဝင္ပါတယ္။အာလူးနဲ႔အၿခားအၿမစ္က

ၿဖစ္တဲ့သစ္ဥသစ္ဖုေတြနဲ႔တြဲဖက္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။

ေနာက္..ေၿမပဲ..။သူကက်ေတာ့ႏွလံုးေရာဂါၿဖစ္ပြားမႈကိုေလ်ာ့က်ေစၿပီး..ကိုလက္စထေရာကိုက်ေစတဲ့ဂုဏ္သတၱိေတြလည္းပါဝင္ပါတယ္။almond လို႔ေခၚတဲ့သစ္ေစ့ကလည္း..လက္

တစ္ဆုပ္စာေလာက္ေန႔တိုင္းစားမယ္ဆိုရင္..က်န္းမာေရးအတြက္လိုအပ္တဲ့အဆီကိုရရွိႏိုင္

ၿပီး..ႏွလံုးတို႔ေလၿဖတ္တာတို႔ကိုမၿဖစ္ဖို႔လည္းကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။


၈၅.ေနၾကာကြာေစ့



အေစ့ေတြကိုစားတာကလည္းက်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။လက္တစ္ဆုပ္စာပဲရွိတဲ့အေစ့ေလးေတြကိုတစ္ေန႔စားသံုးတာဟာၾကီးမားတဲ့အက်ိဳးေက်းဇူးကိုရႏိုင္ပါတယ္။အဲဒီထဲမွာအသားဓါတ္သာမက..ဆီးၾကိတ္နဲ႔အဆစ္အၿမစ္က်န္းမာေရးအတြက္ပါေကာင္းမြန္တဲ့သတၱဳဓါတ္ေတြနဲ႔အဆီဓါတ္ေတြပါဝင္ေနလို႔ပါ။ေနၾကာေစ့၊ကြာေစ့၊ဖယံုေစ့စတာေတြကိုဒီတိုင္းလည္းစားႏိုင္သလို..မုန္႔ေတြ၊အရြက္သုတ္ေတြမွာလည္းထည့္စားႏိုင္ပါတယ္။အဲဒီအ

ေစ့စံုေရာထားတဲ့အထုတ္မ်ိဳးကိုလည္းေဆာင္ထားပါ။အရမ္းစြမး္အင္ကုန္ခမ္းလာသလိုၿဖစ္တဲ့ခါ အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္။


၈၆.အေထာက္အကူၿပဳဒိန္ခ်ဥ္


သဘာဝဒိန္ခ်ဥ္အိုးေသးတစ္အိုးဟာကိုယ္ခံအားကိုေကာင္းမြန္ေအာင္ၿမွင့္တင္ေပးပါတယ္။သူ႔ထဲမွာက..ခႏၶာကိုယ္တြက္လိုအပ္တဲ့သက္ရွိဘက္တီးရီးယားတစ္ခ်ိဳ႕ပါဝင္ပါတယ္။ဆီြဒင္လူမ်ိဳးေလ့လာသူတစ္ေယာက္ရဲ႕အဆိုအရကေတာ့ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ေန႔ကိုတစ္အိုးစားသံုးသူဟာနာမက်န္းၿဖစ္မႈမရွိသေလာက္နည္းပါးတာကိုေတြ႕ရတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။မစားသူေတြနဲ႔ယွဥ္လိုက္တဲ့ခါမွာသိိသိသာသာၾကီးကိုကြဲတာေတြ႕ရပါလိမ့္မယ္။ဒါ့အၿပင္ဒိန္ခ်ဥ္ကအစာေၿခ

ဖ်က္မႈအတြက္ေကာင္းသလို..အရိုးအဆစ္ကိုလည္းမာေက်ာသန္စြမ္းေစပါတယ္။ဒိန္ခ်ဥ္ကိုဒီတိုင္းၾကီးဘယ္လိုမွလက္ခံစားသံုးလို႔မရသူေတြအေနနဲ႔ ပ်ားရည္နည္းနည္းထည့္စားႏိုင္သ

လို..pistachip လိုအေစ့မ်ိဳးဒါမွမဟုတ္ သလဲသီးလိုအေစ့ေလးေတြနဲ႔သစ္သီးမ်ိဳးစံုကိုထည့္

လို႔တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။


၈၇.တစ္ပတ္ကိုႏွစ္ၾကိ္မ္ငါးစားပါ



တစ္ပတ္ကိုႏွစ္ၾကိမ္ဒါမွမဟုတ္ေလးၾကိမ္ငါးစားသူေတြဟာႏွလံုးေရာဂါၿဖစ္ႏိုင္ေၿခ၁၄%

ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။တစ္ပတ္ကိုတစ္ၾကိမ္ေလာက္ပဲပံုမွန္စားသူေတြအတြက္

က်ေတာ့အသက္ရလာလို႔ၿဖစ္တဲ့စိတ္က်မႈကို..၁၀%ေလာက္ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါ

တယ္။ငါးလည္းတစ္ပတ္မွာႏွစ္ၾကိမ္ကေနေလးၾကိမ္စားေပးမယ္၊ငါးၾကီးဆီလိုအိုမီဂါ၃ဖက္တီအက္ဆစ္ပါတဲ့ေဆးမ်ိဳးကိုလည္းၿဖည့္စြက္ေသာက္သံုးသူေတြက်ေတာ့..သက္ၾကီးပိုင္းမွာ

ၿဖစ္တတ္တဲ့ကင္ဆာေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္။ဒါ့အၿပင္အရိုးအဆစ္ကိုလည္းခိုင္မာေစႏိုင္ပါေသးတယ္တဲ့။


၈၈.ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ႔ဟင္းခ်က္မယ္



ေသြးဖိအားကိုက်ဆင္းေစ၊ကိုလက္စထေရာကိုက်ေစ၊ေသြးခဲမႈကိုမၿဖစ္ေစတဲ့အၿပင္ကိုယ္ခံအားစနစ္ကိုပါအားေကာင္းေစတဲ့တန္ဖိုးရွိအရာက ၾကက္သြန္ၿဖဴပါ။တစ္ေန႔ကိုႏွစ္တက္က

ေနသံုးတက္စားသံုးတာဟာ..ႏွလံုးနဲ႔ေလၿဖတ္ၿခင္းကိုေလးပံုတစ္ပံုေလာက္ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုငရုတ္သီးနဲ႔ထည့္ေထာင္းတာအၿပင္..အသုတ္ေတြမွာလည္းခပ္ပါးပါးလွီးထည့္သုတ္ႏိုင္ပါတယ္။ဟင္းရြက္ေၾကာ္တဲ့ခါမွာလည္းေနာက္ဆံုးကအုပ္

ထည့္လိုက္တာမ်ိဳးလည္းေကာင္းပါတယ္။အပူေၾကာင့္သူ႔သဘာဝဓါတ္သိပ္မပ်ယ္ေတာ့ပါ

ဘူး။အေကာင္းဆံုးကအသုတ္နဲ႔ဒီတိုင္းတြဲဖက္ကိုက္စားတာမ်ိဳးပါ။


၈၉.သံလြင္ဆီကိုသံုးၾကည့္ပါ



ၿဖစ္ႏိုင္ရင္တၿခားဟင္းခ်က္ဆီအစားသံလြင္ဆီကိုသံုးပါတဲ့။သိပ္ခ်မ္းသာရင္ေတာ့တစ္မ်ိဳးေပါ့ေနာ္ ..။ၿမန္မာၿပည္မွာမေၿပာနဲ႔တၿခားမွာေတာင္သံလြင္ဆီကိုဟင္းခ်က္ဆီအၿဖစ္သိပ္မသံုး

ၾကပါဘူး။အသုတ္သုတ္တဲ့ေနရာနဲ႔တခ်ိဳ႕ဟင္းေတြမွာပဲသံုးပါတယ္။ေနာက္တခ်ိဳ႕ကေပါင္မုန္႔ကိုမီးကင္ၿပီးပူပူမွာေထာပတ္မသုတ္ပဲသံလြင္ဆီဆမ္းၿပီးစားၾကပါတယ္။သံလြင္ဆီကိုစား

တာဟာ..ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါၿဖစ္မႈကို ၂၅%ေလာက္ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

Extra-virgin olive oil မွာေရာင္ရမ္းမႈကိုပေပ်ာက္ေစတဲ့ဓါတ္ေတြနဲ႔ေသြးေၾကာထံုးတာကို

ကာကြယ္ေပးတဲ့ဓါတ္ေတြအမ်ားၾကီးပါဝင္ပါတယ္။သူက..က်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ေစတဲ့

ကိုလက္စထေရာအဆင့္ကိုထိန္းေပးထားႏိုင္ၿပီး..ရင္သားကင္ဆာၿဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ဆဲလ္ေတြကိုလည္းဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ေၿမထဲပင္လယ္ေဒသက..သံလြင္ဆီပါတဲ့့မီႏူးထဲကဟင္းးပြဲေတြဟာ..က်န္းမာသက္ရွည္မႈနဲ႔ဆက္ႏြယ္ေနၾကတယ္လို႔ဆိုရိုးရွိခဲ့တာေပါ့..။


၉၀.ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့


ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္..စတဲ့အရာေတြမွာလိုင္ကိုပင္းဆိုတဲ့အနီေရာင္ရွိတဲ့antioxidantကေၿပာစမတ္ၿပဳရေလာက္ေအာင္၊ထိေရာက္တဲ့ပမာဏပါဝင္ပါတယ္။ဥေရာပမွာေတြ႕ရွိတဲ့ေလ့လာခ်က္တစ္ခုအရ..ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာပါတဲ့လိုင္ကိုပင္းကိုအၿမင့္ဆံုးစားသံုးတဲ့သူနဲ႔မစားသံုးတဲ့သူကြာပါတယ္တဲ့။စားသံုးသူကHeart attack ၿဖစ္ဖို႔

နည္းပါးၿပိး..မစားသံုးသူကေတာ့ၿဖစ္ဖို႔မ်ားပါတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။လိုင္ကိုပင္းဓါတ္က ႏွလံုးကို

အကာအကြယ္ေပးတဲ့အၿပင္..ေသြးဖိအားအတြက္လည္းေကာင္းမြန္ပါတယ္။ဒါ့အၿပင္….

ေနာက္ဆံုးေတြ႕ရွိမႈအရက ဆီးၾကိတ္ေရာဂါၿဖစ္မႈကိုပါထိန္းေပးထားႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနီရင့္ေလလိုင္ကိုပင္းဓါတ္မ်ားေလပါပဲ။သဘာဝနည္းနဲ႔စိုက္ပ်ိဳးတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီေဆာ့မွာသဘာဝနည္းနဲ႔မဟုတ္ပဲစိုက္ပ်ိဳးတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ထက္လိုင္ကိုပင္းပါဝင္မႈ၈၃%ပိုမ်ားတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေဖ်ာ္ရည္လည္းေသာက္ႏိုင္သလို၊သုတ္လည္းစားႏိုင္တာမို႔..ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့သာမကခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုပါမေမ့မေလ်ာ့စားပြဲေပၚတင္ထားဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။

ေရႊပစၥဳန္

Idea Magazine


Notes:

အခန္းဆက္တင္ဖုိ႕အတြက္ ေဆာင္းပါးေတြ အမ်ားၾကီးေတာင္းထားပါတယ္။ Health Corner ကုိ ပိုျပီး Active ျဖစ္ေအာင္ တစ္လတစ္ပို႕စ္ကေန ႏွစ္ပတ္ တစ္ပို႕စ္တင္ျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးဟာ အေရးၾကီးတယ္ဆိုတာကို အျမဲသတိေပးေနခ်င္ပါတယ္။ ဒီ Blog မွာ Contributor လုပ္ရတာကို စိတ္ခ်မ္းသာရသလို ဒီလူေတြကို ၾကည္႕ျပီး ဒီေလာက္ေတာင္ ေရးႏုိင္တယ္ဆိုျပီး အံ႕ၾသမိပါတယ္။ အေတာ္ေလာဘၾကီးတဲ႔လူေတြ ထင္ပါရဲ႕ေလ ...။ :)

Blogger Template by Blogcrowds