အေရာင္မ်ားႏွင့္လက္ၿဖာၿခင္း


ခရမ္းေရာင္


၇.၁။ ခရမ္းေရာင္ႏွင္႔ ဆက္ႏြယ္ျခင္း



ခရမ္းေရာင္ဟာ …. သက္တံရဲ႕ေနာက္ဆံုးအေရာင္ပါ …။

၁၉၈၆ ၀န္းက်င္မွာ ကဗ်ာဆရာမ ရိုဇက္တီဟာ ခရမ္းေရာင္ပန္းမ်ားဆိုတဲ႔ ကဗ်ာစုကို ေရးခဲ႔ပါေသးတယ္ …။ သူ႕ရဲ႕ထင္ရွားတဲ႔ ေဆာင္းရာသီ ခရမ္းေရာင္ပန္းမ်ားဆိုတဲ႔ ကဗ်ာမွာ
ခရမ္းေရာင္ပန္းကို ေႏြဦးအတြက္ သိမ္းထားလိုက္သလို
ခ်စ္ျခင္းတရားကို လူငယ္ဘ၀အတြက္ သိမ္းထားလိုက္ပါ …
(Keep love for youth, and violets for the spring,) လို႕ဖြဲ႕ခဲ႔ဖူးပါတယ္….။

ခရမ္းေရာင္ အယူအဆေတြထဲမွာ တရုတ္ပန္းခ်ီရဲ႕ ခရမ္းေရာင္ေပၚ သတ္မွတ္မႈက ထူးျခားပါတယ္ …။ စၾက၀ဠာရဲ႕ လိုက္ေလ်ာညီေထြျဖစ္မႈကို ေဖာ္ညႊန္းတဲ႔ အေရာင္လို႕ သတ္မွတ္ၾကပါတယ္ …။ အနီေရာင္ (ယန္) နဲ႔ အျပာေရာင္ (ယင္) တို႕ကို ေပါင္းစပ္ထားတဲ႔ သေဘာနဲ႔ ဒီလိုသတ္မွတ္ၾကတာပါ …။ ယူေကမွာေတာ႔ ခရမ္းေရာင္ကို ေခ်ာကလက္ အေကာင္းစားထုပ္ပိုးဖို႕သံုးစြဲခဲ႔ပါတယ္ …။ ဟိႏၵဴ၀ါဒမွာေတာ႔ ခရမ္းေရာင္ဟာ ခုနစ္ခုေျမာက္ သရဖူ ခ်က္ကရ (crown chakra) နဲ႔ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္ …။ Ascended Master Teachings ဆိုတဲ႔ ဘာသာေရးအဖြဲ႕တစ္ခုမွာေတာ႔ ခရမ္းေရာင္ဟာ သူတို႕ရဲ႕ သူေတာ္စင္ St. Germain ကို ရည္ညႊန္းပါတယ္။ သူတို႕ရဲ႕ တရားက်င္႔စဥ္ေတြမွာ ခရမ္းေရာင္မီးေတာက္ကို အာရံုမွာထင္ျမင္ေစတဲ႔ နည္းလမ္းမ်ိဳးေတြကို သံုးစြဲၾကပါတယ္။ ခရစ္ယာန္ေတြအတြက္ကေတာ႔ ၀ါတြင္းကာလနဲ႔ ခရစ္စမတ္ေတြမွာ ဘုရားစင္နဲ႔ ဘုန္းေတာ္ၾကီးေတြရဲ႕ သကၤန္းအေရာင္ကို ခရမ္းေရာင္ သံုးစြဲေလ႕ရိွပါတယ္။ ခရမ္းေရာင္ဖဲၾကိဳး လႈပ္ရွားမႈ (The Violet Ribbon Campaign) ဆိုတဲ႔ အဖြဲ႔ဟာ ကင္ဆာေရာဂါေ၀ဒနာရွင္ ေတြအတြက္ ႏွစ္သိမ္႔ေဆြးေႏြးေပးတဲ႔လုပ္ငန္းေတြကို လုပ္ကိုင္ခဲ႔ပါတယ္။

လူကိုယ္ခႏၵာရဲ႕ အလင္းကို အာရံုသိနဲ႔သိတဲ႔သူေတြရဲ႕အဆိုအရ ခရမ္းေရာင္အလင္းျဖာတဲ႔သူေတြဟာ ပါေဖာ္မင္႔ အႏုပညာရွင္ေတြ၊ ဓာတ္ပံုဆရာေတြ၊ အာကာသယာဥ္မႈးေတြ၊ အနာဂတ္ေဟာသူေတြ နဲ႔ ကြမ္တမ္ ရူပေဗဒပညာရွင္ေတြျဖစ္ေလ႔ရိွတယ္လို႕ေျပာပါတယ္။





၇.၂။ ခရမ္းေရာင္ႏွင္႔ ေက်ာက္မ်က္ကုထံုး



ခရမ္းေရာင္ေက်ာက္ေတြကို လူေတြရဲ႕စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ၾကံ႕ခိုင္မႈနဲ႔ ဥာဏ္ပညာဆိုင္ရာ စြမ္းရည္ေတြတိုးတက္ဖုိ႕အတြက္ သံုးစြဲေလ႔ရိွပါတယ္။ ခရမ္းစြဲ(Amethyst) ကို အေရာင္ကုထံုးအတြက္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ခရမ္းစြဲဟာ ေက်ာက္မ်က္ရတနာအေနနဲ႔ ေစ်းသက္သာသလို ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ေတြအတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳတယ္လို႕ဆုိပါတယ္။

၇.၃။ ခရမ္းေရာင္ႏွင္႔ အေရာင္ကုထံုး

ခရမ္းေရာင္က သရက္ရြက္ အဂၤါ အစိတ္အပိုင္းကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္။ ျပန္ရည္အဖြဲ႔အစည္း ႏွလံုးအဖြဲ႔အစည္းနဲ႔ လႈပ္ရွားမႈဆိုင္ရာ ၾကြက္သားေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ အေပၚျခမ္္းမွာရိွတဲ႔ ေသြးကို အားျဖည္႔ေပးပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာရိွတဲ႔ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ ေတြကို မွ်တညီညြတ္ေစပါတယ္။ အရိုးေတြကိုလည္း ၾကီးထြားေစပါတယ္။ ခရမ္းေရာင္ဟာထိုးထြင္းဥာဏ္ကို ပြင္႔လင္းေစျပီး စိတ္ကူးစိတ္သန္းကို အေထာက္အျပဳျပဳေစပါတယ္။ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ရိုင္းစိုင္းၾကမ္းတမ္းတဲ႔သူေတြအတြက္ ခရမ္းေရာင္ဟာ စိတ္ျငိမ္ေစတဲ႔ အစြမ္းသတၱိရိွပါတယ္။ ခရမ္းေရာင္အလင္းဟာ ဦးေခါင္းမွာရိွတဲ႔ သရဖူခ်က္ကရ (ပြင္႔လႊာတစ္ေထာင္ၾကာလို႕လည္းေခၚပါတယ္။) ကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးအိတ္နဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ေရာဂါေတြ၊ ၾကြက္တက္တာေတြ၊ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာမညီညြတ္တာေတြ ကိုသက္သာေစပါတယ္။



၇.၄။ ခရမ္းေရာင္သံုးစြဲသင္႔ေသာေနရာ

ခရမ္းေရာင္ကို စာၾကည္႕ခန္း၊ ဘုရားခန္းနဲ႔ အိပ္ခန္းေတြမွာ ခပ္ေဖ်ာ႔ေဖ်ာ႔သံုးဖို႕အၾကံျပဳၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင္႔ အာရံုစူးစိုက္ရမယ္႔ေနရာမ်ိဳးမွာ ခရမ္းေရာင္ကို စနစ္တက်သံုးစြဲသင္႔တယ္လို႕ ဖုန္းေရႊဆရာေတြက ေျပာပါတယ္။ ခရမ္းေရာင္ရဲ႕လႊမ္းမိုးမႈဟာ လူ႕စိတ္ကို ေပ်ာ႔ေျပာင္း ေအးခ်မ္းေစတဲ႔သေဘာရိွတဲ႔အတြက္ ခရမ္းေရာင္ပါတဲ႔ ပန္းခ်ီးကားမ်ိဳးကို ခ်ိတ္ေပးတာကလည္း စိတ္ခ်မ္းသာမႈကို အေထာက္အကူျပဳႏိုင္တယ္လို႕ဆိုပါတယ္။ အထူးသျဖင္႔ ခရမ္းေရာင္ပန္း ပန္းခ်ီကားေတြဟာ အခန္းရဲ႕ ေအးခ်မ္းမႈကို ျဖည္႕စြက္ေပးႏိုင္တယ္လို႕ဆိုပါတယ္ …။

အေရာင္မ်ားနဲ႔လက္ျဖာျခင္း နိဂံုး
ေလာကမွာေန႕စဥ္ ျမင္ေနေတြ႕ေနရတဲ႔ အေရာင္ေတြဟာ စိတ္ကို လႊမ္းမိုးႏိုင္ပါတယ္ …။ စံပယ္ပန္းေလးတစ္ပြင္႔ဟာ ရင္ထဲမွာ ျငိမ္းခ်မ္းေစသလို စိမ္းစိုညိဳ႕မႈိင္းတဲ႔ေတာတန္းေလးဟာ စိတ္ကိုသဘာ၀တရားထဲကို ျပန္လည္ရံုးစု တည္ရိွေစပါတယ္။ နီညိဳေရာင္သကၤန္းဆင္ျမန္းျပီး ဆြမ္းခံၾကြလာတဲ႔ သံဃာတန္းကို အေ၀းကေနျမင္လိုက္ရံုနဲ႔ စိတ္ဟာ ၾကည္ညိဳ ညြတ္ႏူးသြားတတ္ပါတယ္…။ တစ္ခါတစ္ရံ မသိမသာ၊ တစ္ခါတစ္ရံ သိသိသာသာ လႊမ္းမိုးေနတတ္တဲ႔ ဘ၀ထဲက အေရာင္ေတြကို စနစ္တက်သံုးစြဲတတ္မယ္ဆိုရင္ ပိုျပီး က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ျငိမ္းခ်မ္းတဲ႔ ဘ၀တစ္ခုတည္ေဆာက္ျခင္းမွာ အေထာက္အကူျဖစ္ပါလိမ္႔မယ္ …။ ေကာင္းကင္မွာ ေကြးညြတ္လွပေနတဲ႔ သက္တံတစ္ခုလို လွပသြယ္ေပ်ာင္းတဲ႔ ဘ၀တစ္ခုစီကို ကို္ယ္စီကိုယ္ငွ တည္ေဆာက္ႏိုင္ပါေစ ….။ ။
မိုးZ


ဦေႏွာက္အတြက္ လိုအပ္တဲ့အစားအစာ

ဟိုးငယ္စဥ္တည္းက ၾကားဖူးခဲ့တာကေတာ့ ငါးစားရင္ဥာဏ္ေကာင္းတယ္တဲ့။ ဒါေပမယ့္ ခုခ်ိန္မွာေတာ့ ငါးဟာ ဦးေႏွာက္ကိုၿမွင့္တင္ေပးတဲ့ တစ္ခုတည္းေသာအစားအစာ မဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။ အၿခားပုိစိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းတဲ့ ေရြးခ်ယ္စရာအစားအေသာက္ ေတြရွိလာခဲ့ပါၿပီ။ ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါၿပီ။
အစားအစာနဲ႔ အာဟာရဓါတ္ေတြဟာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕က်န္းမာေရးကို ၿမွင့္တင္ေပးႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြထဲက တစ္ခုပါ။ ကိန္းဂဏန္းပမာဏတစ္ခုရွိတဲ့ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို ခ်ိတ္ဆက္ထားတဲ့ ေနရာကို ဆဲလ္နံရံေတြမွာေတြ႕ႏိုင္တဲ့ fatty acid ကထိန္းခ်ဳပ္ထား တယ္ဆိုတာ သိရပါတယ္။ အင္မတန္အားေကာင္းတဲ့ antioxidants ေတြက အိုမင္းရင့္ ေရာ္မႈကိုထိန္းခ်ဳပ္တားဆီးေပးပါတယ္။ေနာက္ ၾကက္ဥထဲမွာေတြ႕ရတတ္တဲ့ choline ဓါတ္ အပါအဝင္ အာဟာရဓါတ္ေတြကလည္း ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို အေထာက္ အကူေပးပါတယ္။
ဒီေတာ့ ဦးေႏွာက္ကို အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္ လုိ႔ သုေတသနပညာရွင္ေတြက ဆိုတဲ့ အၿခားေသာ အစားအေသာက္ေတြကိုၾကည့္ရေအာင္။

ဆယ္လမြန္ငါး




Omega 3 fatty acid တင္မကပါဘူး။ အၿခား က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ မေရမတြက္ႏိုင္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္းရႏိုင္ပါတယ္။ လည္ပင္းၾကီးေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးၿပီး။ေသြးတိုးလည္းက်ေစပါတယ္။နီၿမန္းေရာင္ရမ္းမႈေတြကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။အေစာပိုင္းေလ့လာေတြ႕ရွိမႈေတြအရ အဆီမ်ားတဲ့ငါးကို စားသံုးသူန႔ဲမစားသံုး တဲ့သူယွဥ္ရင္ မစားသံုးသူေတြက စားသံုးသူေတြေလာက္ အသက္ရလာတဲ့အခါ စဥ္းစား ေတြးေခၚႏိုင္မႈ မရွိေတာ့ပဲ က်ဆင္းသြားတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

အနီေရာင္အသား




အနီေရာင္ရွိတဲ့အသားေတြက အာဟာရသိပ္သည္းမႈအေတာ္မ်ားၿပီး အဓိက အာဟာရ ဓါတ္ေတြၿဖစ္တဲ့ ပရိုတင္း၊omega 3 fatty acidနဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စုေတြပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့ အၿပင္ သူတုိ႔ဟာ သံဓါတ္နဲ႔ ဇင့္ဓါတ္ေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုးအရင္းအၿမစ္လည္း ၿဖစ္ေန ပါေသးတယ္။ ဒီဓါတ္ႏွစ္ခုလံုးကလည္း ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းတာဝန္ေတြလည္ပတ္မႈမွာ အေရးပါတဲ့ ဓါတ္ေတြၿဖစ္ပါတယ္။ ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈေတြအရ သံဓါတ္ဟာ စဥ္းစားေတြးေခၚ မႈ ၿဖစ္စဥ္ေတြမွာ အဓိက အေရးပါတဲ့ဓါတ္လုိ႔လည္းဆိုပါတယ္။ လတ္တေလာမွာေတာ့ ဇင့္ ဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့တဲ့သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြမွာ စဥ္းစာႏိုင္မႈစြမ္းရည္ က်ဆင္းတာကို ေတြ႕ရွိရတယ္ လို႔ဆိုပါတယ္။


သစ္ၾကားေစ့





သစ္ေစ့သစ္ဆံေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုေပးပါ တယ္။ အဲလိုေပးတဲ့ထဲမွာမွ သစ္ၾကားေစ့ကေတာ့ long-chain polyunsaturated fats အမ်ားဆံုးပါဝင္တဲ့သစ္ေစ့ၿဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို သစ္ၾကားေစ့ ၃၀ဂရမ္စားတာဟာ ဆဲလ္ နံရံဖြဲ႕စည္းမႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ အဲဒါအၿပင္ ေသြးထဲက ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ ကိုလည္းေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ၾကက္ဥ(သို႔)ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး





၁၉၈၀နဲ႔ ၉၀ဝန္းက်င္ႏွစ္မ်ားဆီကေတာ့ ၾကက္ဥမွာပါဝင္တဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြက လူရဲ႕ ေသြးထဲက ကိုလက္စထေရာသိပ္သညး္မႈကိုပါ တုိးၿမင့္ေစတယ္လုိ႔ဆိုတဲ့အတြက္ လူေတြ ၾကက္ဥသိပ္မစားၿဖစ္ၾကပါဘူး။ ခုေတာ့ အဲဒါဟာမွားတယ္လုိ႔ သက္ေသၿပႏိုင္ခဲ့ပါၿပီ။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားသံုးသူလည္းၿပန္လည္မ်ားၿပားလာပါတယ္။ ၾကက္ဥက အသားဓါတ္ ၿမင့္မားၾကြယ္ဝရံုတင္မကပါဘူး။ ေနာက္ ဆိုခဲ့သလုိပဲ choline လို႔ေခၚတဲ့ အာဟာရဓါတ္ တစ္မ်ိဳးအတြက္ေကာင္းမြန္တဲ့ အရင္းအၿမစ္လည္းၿဖစ္ပါတယ္။အဲဒီဓါတ္က အသက္ဓါတ္ ကိုၿဖစ္ေစတဲ့ၿဖစ္စဥ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ၿပီး ဦးေႏွာက္ရဲ႕လုပ္ငန္းစဥ္နဲ႔ခ်ိတ္ဆက္ထားတဲ့ ဆဲလ္အေမွးပါး ၿဖစ္စဥ္နဲ႔ အာရံုၿဖန္႔က်က္မႈေတြအတြက္ အေထာက္အကူေပးပါတယ္။

ဂံုးခရု (Oyster)





ဇင့္ဓါတ္အၾကြယ္ဝ အၿမင့္မားဆံုးေသာ အစားအစာတစ္ခုၿဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေကာင္ဆိုရင္ကို လူၾကီးတစ္ေယာက္ေန႔စဥ္လုိအပ္တဲ့ သတၱဳဓါတ္အၿပည့္ရႏိုင္ပါတယ္။ ဇင့္ ဓါတ္က အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ အတြက္လည္း လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓါတ္တစ္မ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္။ ဇင့္ ဓါတ္ ေလ်ာ့နည္းတာဟာ ေရာဂါပမာဏကိုမ်ားေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။ ပါကင္ဆင္လို တံုတဲ့ေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမားလုိ ေမ့ေလ်ာ့တ့ဲေရာဂါေတြ အပါအဝင္ေပါ့။ အသက္အရြယ္အရ အသားစား တာေလ်ာ့နည္းလာတဲ့သူေတြအေနနဲ႔ ခုလို ဂံုးခရုေတြကိုအစားထိုးစားေပးသင့္ပါတယ္။

ေနာက္ထပ္ညႊန္းခ်င္တဲ့အစာေတြ
+ လက္တစ္ဆုပ္စာ သစ္ေစ့ကိုေန႔တုိင္းစားပါ



+အၿပင္ဖက္အစားထြက္စားတဲ့အခါ တူနာလို၊ဆယ္လမြန္လို၊အဆီမ်ားတဲ့ငါးကိုစားေပးပါ။
+အေရာင္စံုတဲ့ အသီးအႏွံနဲ႔ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုစားပါ။



+အဆီမပါတဲ့အနီေရာင္အသားေတြကို တစ္ပတ္သံုးၾကိမ္ေလာက္စားေပးပါ။
+ေန႔စဥ္ လက္ဘက္ရည္ၾကမ္း သို႔မဟုတ္ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ေတာ့ေသာက္ေပးပါ။



+လတ္ဆတ္တဲ့ ဂံုးခရုကိုတစ္ပတ္တစ္ၾကိမ္ေလာက္ေတာ့စားေပးပါ။

ေမမိုးစက္


Blogger Template by Blogcrowds